lørdag 2. juni 2012

Oppbevaring av mat

En viktig regel når du kjøper mat er og ikke la kjøle- og frysevarer ligge i en varm bil eller for lenge framme på benken hjemme. Du må også bruke lukkede bokser eller plastposer til å oppbevare åpnede pakninger.

Mel, sukker, salt har lang holdbarhet hvis det oppbevares tørt og i lukket beholder.

Hermetikk har svært lang holdbarhet – oftest mange år.

Melkeprodukter som er uåpnet og har vært lagret kjølig kan ha lengre holdbarhet enn merkingen. Det gjelder spesielt syrnede produkter som yoghurt, kefir og rømme, men også melk og fløte.

Frukt som pærer, kiwi, nektariner, plommer og avokado skal modnes i romtemperatur før de lagres i kjøleskap. Frukt som epler melon, banan, og papaya oppbevares best i romtemperatur. Bær oppbevares i kjøleskap.
Mange frukter og grønnsaker avgir etylengass som bidrar til modningen. Epler og tomater avgir mye etylengass og bør derfor ikke lagres sammen med f.eks bananer.

Grønnsaker bør oppbevares i kjøleskap, med unntak av tomat, agurk, hvitløk, fersk ingefær, aubergine og squash, som bør oppbevares i romtemperatur.

Riktig temperatur  Kjøl: 2-4 grader
Frys: – 18 grader eller kaldere

Tips: Legg et termometer i kjøleskapet og mål temperaturer både oppe og nede. Noen skap er kaldest øverst, andre nederst.
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Her kan du legge igjen en hilsen, eller spørsmål om maten jeg legger ut på bloggen. Tilbakemelding på det jeg gjør og kansje på det du selv har prøvd ;O)
Alltid hyggelig med en hilsen. ;O)