torsdag 10. januar 2013

Kalkun

La kalkunen vile på kjøkkenbenken i minst 2 timer før du setter den inn i ovnen. Dette er det som gjør at du får en SAFTIG KALKUN ;O)
Jeg legger smør som jeg bruker ostehøvel for å få fine skiver til å legge fint på kalkunen. Salter og pepprer godt. Har du Gåse fett, er dette også veldig godt å smøre over kalkunen. Du kan også legge spekk eller beacon i tykke skiver over kalkunen.
 Legg kalkunen  med brystet ned i langpannen. Kalkunfettet er konsentrert på ryggen, så da siver det ned i brystkjøttet under steking og gjør det mørere og saftigere.
La kalkunen steke ved 200 grader i 30 minuter før du senker tempraturen til 180 grader. Stek så ut tiden som er til din kalkun. Se vekt litt lenger ned. Den siste halve timen, snur du kalkunen, så den får en gylden og fin farge på brystet. Pass på og øs kraften fra pannen over kalkunen. Sjekk om den er ferdig ved å stikke en strikkepinne eller en spiss kniv, der den er tykkest, ved kneleddet. Siver det ren kraft ut, er kalkunen ferdig ;O) La kalkunen få vile lunt mens du ordner med tilbehør. Den kan stå i nesten en time uten å bli kald, om du pakker den godt inn. Kraften som siver ut, bruker du i sausen.

Sausen
Bruk innvollene som ligger i posen inni kalkunen.
Legg de i en gryte, og tilsett :

1-2 løk
1-2 gulerøtter
1 pastinakk ell.
2-3 ts Salt smak deg frem senere når sausen er nesten ferdig
5-6 pepperkorn
2 laurbærblader

Fyll en passe stor gryte til dette, med vann som dekker godt over innvollene og grønnsakene. la det stå å trekke/småkoke i 2 timer.  Sil kraften over i et litermål/eller i fatet som kalkunen er blitt stekt i.  (det blir ca. 1 liter kraft) Da får du med deg ALL kraften fra Kalkunen med i sausen du nå holder på å lage ;)
Legg så smør ca 50g i en gryte og smelt på middels varme. Ikke la smøret bli fresende varmt, da får det ikke beholde sin gode smak. Ta 3 toppet ss  med maisenna, og rør godt inn i det smeltede smøret. Hell så all kraft opp i gryten, og rør godt så det ikke blir noen klumper i sausen. la det få koke opp og tykne til en fin og god saus. Smak til med 2dl. rødvin og om det trengs litt mere salt og pepper. Avslutt med 2 dl. Fløte. Se til at Sausen er GOD OG VARM når den serveres.
Server gjerne med Poteter, dampen rosenkål, beacon stekt i biter og litt tyttebærsyltetøy om ønskelig ;O) Dette er så godt ;O)
Da ønsker jeg dere  en    
God Fornøyelse

STEKE TID FOR KALKUN

Vekt                            Steketid 
    
2 1/4 kg                        1 1/2 time
3 1/2 kg                        1 3/4 time
4 1/2 kg                        2 timer
5 1/2 kg                        2 1/2
6 3/4 kg                        2 3/4 time
7 1/2 kg                        3 timer
9 kg                            3 1/2 time


Birgitte  
;O)Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Her kan du legge igjen en hilsen, eller spørsmål om maten jeg legger ut på bloggen. Tilbakemelding på det jeg gjør og kansje på det du selv har prøvd ;O)
Alltid hyggelig med en hilsen. ;O)